Thursday, September 2, 2010

Apakah aset terpenting anda??


Apakah aset terpenting bagi diri anda? Kereta? Rumah? Wang simpanan? Keluarga?

Tidakkah anda terpikir mengapa anda membeli insurans untuk melindungi aset-aset anda seperti kereta dan rumah? Ya!! Kerana aset-aset tersebut bernilai bagi anda. Tapi pernahkah anda terpikir, apakah aset terpenting bagi diri anda? Tidakkah anda terpikir bahawa DIRI ANDA SENDIRI adalah aset yang paling penting berbanding dengan perkara-perkara lain kerana tanpa diri anda, aset-aset lain tidak akan wujud. Oleh itu, kenapa anda masih ragu-ragu untuk mendapatkan pelan perlindungan untuk diri anda sendiri?

Persoalan:
Saya masih muda dan tiada tanggungan, kenapa saya perlu mengambil pelan perlindungan? Ya betul tapi jika anda jatuh sakit serius atau hilang upaya, adakah keluarga anda akan terjejas secara kewangan?

Saya sudah mempunyai kad perubatan dari majikan, jadi tidak perlu kad perubatan lain.
Fikirkan secara mendalam, milik siapa kad perubatan tersebut? Sudah tentu majikan anda mempunyai hak mutlak terhadap kad perubatan itu dan pihak majikan anda berhak menarik balik bila-bila masa kemudahan tersebut. Jika anda diserang penyakit serius dan tidak dapat bekerja lagi, adakah anda yakin majikan anda akan masih memberikan kemudahan tersebut kepada anda?

Mendapatkan pelan perlindungan seperti mendapat jaminan bagi perkara-perkara yang tidak kita inginkan berlaku pada masa hadapan

Nota ringkas:
i.Melabur dalam pelan insurans ketika masih muda dan sihat.
ii.Insurans secara amnya dibeli untuk perlindungan terhadap peristiwa yang tidak diingini supaya anda serta waris anda tidak mengalami kegawatan kewangan.
iii.Asas membina kekayaan yang utama adalah untuk melindungi Pembina kekayaan itu.

No comments:

Post a Comment