Tuesday, December 14, 2010

Kenapa perlu ada kad perubatan?

Ramai dikalangan kita merasakan kad perubatan ini tidak penting, mungkin kerana sekarang masih bekerja di syarikat yang menyediakan kemudahan perubatan kepada pekerjanya. Persoalan yang timbul, sampai bila dan berapa banyak jumlah yang pihak syarikat sanggup menanggung bil perubatan anda?

Contoh:

Sekiranya anda disahkan mengidapi penyakit kritikal dan memerlukan rawatan berterusan, sudah semestinya anda perlu mengambil cuti sakit. Katakan seminggu cuti sakit 4 hari, bekerja 1 hari kemudian cuti lagi 3 hari. Jadi, kalau jadi kes mcm nie berapa lama syarikat boleh tanggung kita?...

Sebagai bos di syarikat tersebut, berapa lama anda sanggup menyara pekerja tersebut? Kerja terbengkalai, asyik ambil mc dan terpaksa pula membayar bil perubatan pekerja tersebut. Bunyi seperti kejam tapi itulah realiti kehidupan. "Business is business, nothing personal".

Sebagai pekerja pulak, dah sakit teruk dan syarikat dah nak bagi surat berhenti kerja sebab masalah kesihatan. Bagaimana nak bayar kos perubatan? masa tu baru nak apply medical card?....untung le kalau dapat...


Kesimpulannya, kalau harga petrol naik, kita boleh jimatkan penggunaan petrol dengan bertukar dari naik kereta kepada naik motorsikal(risiko bertambah) atau naik kenderaan awam (berapa ramai yang sanggup?), kalau harga barang naik, tukar kepada pilihan yang lebih murah(cadangan oleh kerajaan kita).

Tetapi pernahkan kita terfikir bahawa waktu persaraan kita dari alam pekerjaan, alam makan gaji, alam dapat duit setiap bulan akan berakhir bila tiba masanya (insyaAllah jika panjang umur). Tidakkah kita terfikir, masa umur persaraan kita adakah tahap kesihatan kita masih seperti sekarang atau semakin teruk? Adakah duit yang kita kumpul selama kita bekerja dulu hanya digunakan untuk membayar kos perubatan kita? habis, macamana kita mahu menunaikan haji? pergi bercuti? menikmati zaman persaraan kita? atau sanggupkah anda bekerja semula semata-mata untuk mendapatkan sumber pendapatan bagi menyara kos perubatan?

Kalau kita masih sihat masa tu, alhamdulillah. tapi bolehkah kita jamin semua tu? bagaimana pula dengan pasangan kita? kalau masa tu baru kita terpikir nak mohon kad perubatan, tipis lah peluang nak dapat kerana kad perubatan ni layak untuk orang yang sihat sahaja. Kalau dah sakit-sakit, harap maaf. Peluang nak lulus tu perit! Kalau nak mohon jugak, kena pulak buat medical checkup. Nak pulak masa tu baru dapat tahu dah ada macam-macam penyakit, hypertension(kerja kuat masa muda), masalah jantung, kencing manis tinggi, darah tinggi dan macam-macam lagi jenis penyakit zaman moden, ada ke pihak takaful yang sanggup bagi perlindungan untuk anda? kalau lah ada, adakah harga premium tu semurah yang anda boleh dapat semasa anda sihat dan masih muda?

Nabi Muhammad S.A.W pernah berpesan, Ingat 5 perkara sebelum datang 5 perkara, "MUDA SEBELUM TUA, SIHAT SEBELUM SAKIT, LAPANG SEBELUM SEMPIT, KAYA SEBELUM MISKIN dan HIDUP SEBELUM MATI"

sama-sama lah kita fikirkan..

p/s: teringat iklan Kementerian Kesihatan Malaysia pagi tadi,
2 dari 5 orang adalah obesiti (lebih risiko untuk dapat penyakit kronik)
9 dari 10 orang pesakit kanser paru-paru adalah perokok.

1 comment:

  1. Thanks for writing such a good article, I stumbled onto your blog and read a few post. I like your style of writing...
    medikal takaful

    ReplyDelete